Ortodonti, diğer ismiyle diş teli tedavisi çene yapısı, dişlerde olan diğer çarpıklık ve bozuklukları tedavi etmektedir. Diş teli tedavisi diş ve çene yapısındaki genel bozuklukların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya çalışır. Braket adı verilen materyal yardımıyla diş dizilimlerinin düzenlenmesi hedeflenir. Kişiden kişiye değişen ağız ve diş yapısına bağlı olarak tedavi süresi değişim gösterir.
Diş Teli Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Tellerin üzerinden geçen parçaya braket adı verilir. Dişler üzerinde uyguladığı baskı sonucunda zaman içerisinde diş pozisyonları ve duruşlarında değişim görülür. Braketler, sürekli olarak dişlerin üzerinde bulunduğu için gün içerisinde dahi diş teli tedavisi devam etmektedir. Metal braketler, en sık kullanılan braket türüdür. Tel ve braketlerin uyguladığı baskıyı, ağızdaki duruşları gibi konuları ortodonti uzmanı tarafından belirlenir. Hastanın belirtilen aralıklarla gerçekleştirilen diş hekimi muayeneleri ile süreç takip edilir.
Diş teli tedavisi sürecinde kemiklerin hareketini sağlamak, tedavinin gidişatı açısından etkilidir. Elastik olması ile bilinen bu materyaller sayesinde kemik yapısı kalıcı olarak istenen forma ulaştırılır. Tedavi süresi hastanın yaşına, ağız ve diş yapısına göre değişmektedir. Yaş ilerledikçe, iyileşme süresi de kısalmaktadır. Tel tedavisinin sonrasında diş ve çene yapısını koruyan uygulamalar da bulunmaktadır. Tüm bu süreçler göz önüne alındığında tedavinin 1 - 2 sene sürmesi beklenir. Ayrıca diğer ortodontik tedaviler arasında şeffaf plaklar ile ortodonti, lingual ortodonti yer almaktadır.
Diş Teli Kullanımı
Ortodonti uzmanının gerekli görmesi halinde hastaya ekstra ürünler verilmektedir. Şeffaf plak ve lastik kullanımı gibi tedavi araçları düzenli olarak kullanılmalıdır. Diş teli tedavisi gören kişilerin diş temizliğine özen göstermeleri gerekmektedir. Tellerin arasında kalan gıda artıkları, diş fırçalama ile temizlenmediği sürece diş sağlığını olumsuz etkilemektedir. Öncelikle leke oluşumu ardından çürüme ile devam eden bir bozulma beklenir.
Diş teli takıldıktan sonra yeme içme alışkanlıkları belirli bir ölçüde etkilenir. Sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Braketlerin yer değiştirme riski sebebiyle alkol ve gazlı içkilerden kaçınılmalıdır. Olabildiğince yumuşak ve kolay yenebilen besin maddeleri tercih edilmelidir. Tellerin kırılmaması için olası bütün darbelerden kaçınılmalıdır. Futbol, basketbol ve benzeri aktiviteler esnasında dikkat edilmelidir. Top ve benzeri sert cisimlerin darbelerinden uzak durulmalıdır.
Diş Teli Tedavisi ve Faydaları
Çene duruşundaki bozukluklara yönelik olumlu yönde etki etmektedir. Dişlerde bulunan duruş bozukluklarını da düzeltmektedir. Gülüş estetiği anlamında da iyileştirici bir tedavidir. Diş teli tedavisi sonucunda çene kapanış biçimi düzenlenir. Böylelikle hastanın gülüşünde değişim gözlemlenir. Kişinin özgüvenini arttırıcı etkisinin yanı sıra, sosyal ilişkilerde de ilerleme yaşanır.
Dişlerin duruşundan kaynaklı konuşma bozuklukları görülebilir. Pelteklik ve kekeme gibi konuşma bozuklukları, çoğunlukla yamuk dişler veya doğru kapanmayan çene gibi etkenler sonucu oluşmaktadır. Özellikle çocuk yaşta görülen konuşma güçlüğünü sona erdirmeye yönelik uygulanması gereken bir tedavidir. Ortodonti tedavisi sonucunda boyun ve çene bölgesindeki ağrıların sonlandığı görülmektedir. Diş ve çene yapısındaki kaslara fazla yüklenme, boyun bölgesinde kronikleşen ağrılara sebep olabilir.