Ortodontik Tedavide Kullanılan Lastikler Nelerdir ve Ne İşe Yarar?

Ortodontik Tedavide Kullanılan Lastikler Ortodontik tedavilerde dişlerin düzelmesine yardımcı olmak amacıyla sıklıkla lastiklerden faydalanılır. Alt ve üst dişler arasında kullanılan bu lastiklerin amacı nedir ve nasıl kullanılmalıdır?

Braketler veya Şeffaf Plaklar ile Dişler, Lastikler ile Kapanış Düzeltilir.

Teller ve şeffaf plaklar, dişlerinizi aynı hizaya ve seviyeye getirmek amacıyla uygulanan çok etkili tedavi yöntemleridir. Ortodontik tedavinin başlarında herhangi bir lastik desteği kullanmadan da dişlerinizin düzeldiğini görebilirsiniz. Tel tedavisinde braketler dişlere yapıştırılır ve içerisindeki oluklara teller yerleştirilir. Tellerin elastikiyeti sayesinde dişlere kuvvet uygulanır ve dişler düzeltir. İnvisalign gibi şeffaf plak tedavisinde ise kişiye özel üretilmiş bir seri şeffaf plastik plakların sırayla kullanılması gerekir. Uygulanan kuvvet, kullanılan plağın dişlerin konumundan farklı şekilde olması ve bu yöne doğru dişlerin itilmesi ile gerçekleşir. Her iki ortodontik tedavi tekniğinde de üst ve alt dişler kendi içinde düzeltilir. Fakat alt ve üst dişlerin kapanış ilişkisinin doğru olması da hem estetik hem fonksiyon açısından önemlidir.  

Lastikler Basit ve Etkilidir

Alt ve üst dişlerin birbiri ile olan uyumunu sağlamak için başka çeşitli yöntemler olsa da hiçbiri lastik kullanımı kadar kolay ve basit değildir. Eskiden daha sık kullanılan enselikler veya yüz maskesi ismi verilen ağız dışından destek alan yöntemler yerine lastiklerin kullanılması her zaman tercih edilir. Ağız içinden uygulanan lastiklerin belli olmaması, hastalar tarafından en önemli kabul sebebidir. Ayrıca lastiklerin esnek olması, kullanım esnasında da günlük aktivitelerin yapılmasını sağlar. Hastalar tarafından takılıp çıkarılabilen lastikler bu sayede yemek yerken çıkarılabilir. Ağız içi lastikler ile açık kapanış, derin kapanış, çapraz kapanış gibi tüm kapanış problemleri düzeltilebilir.  

Lastiklerin Etkili Olması İçin Tam Zamanlı Kullanılması Gerekir

Etkili ve verimli destekleyici lastiklerin başarısı tamamiyle hasta kooperasyonuna bağlıdır. Eğer ortodontistin önerdiği şekilde ve sürede kullanılmazsa lastiklerin hiçbir etkisi olmamaktadır. Lastikler de aynı tel tedavinin başında olduğu gibi, kullanıldığı ilk hafta bir miktar dişlerde sızlama oluşturabilir. Ağrılı dönem, ortalama 1 haftalık zaman diliminde kendiliğinden geçen bir alışma dönemidir. Fakat lastikler düzenli kullanılmadığında alışma dönemi de hiç bir zaman atlatılamaz. Düzenli kullanılmayan dönem sonrası her yeni başlangıç aynı zamanda yeni bir alışma dönemidir ve tekrar ağrı başlayabilir. Dolayısıyla ağrı şikayetiyle kullanmadığını söyleyen hastalar alışma dönemini atlatamamıştır veya düzenli kullanım göstermemiştir. Lastiklerin etkili olması için gerekli kullanma süresi günlük en az 12 saattir. 12 saat ve üzeri kullanan hastalarda yavaş da olsa hareket gözlenir. 16 saat ve üzeri kullanımlarda çok hızlı düzelmeler gerçekleşeceğinden toplam ortodontik tedavi süresi de kısalmaktadır. Lastiklerin kullanılıp kullanılmadığı konusu ortodontistler tarafından klinikte kolaylıkla anlaşılmaktadır. En iyi sonuçların alınması için tedaviye hastanın da katılması ve önerilere uyması şarttır. Ortodontik tedavi süresini ve başarısını etkileyen önemli faktörlerden biri lastiklerin kullanımıdır. Dişlerinin düzelmesini isteyen ve bu konuda motive olan hastalar lastiklerini daha iyi kullanacak ve en hızlı şekilde en iyi sonuçlara ulaşacaktır. Ortodontik tedaviler hasta ve hekimin işbirliği yaptığı tedavilerdir ve en güzel sonuçlar bu ortak çalışmanın eseri olmaktadır.