Diş Estetiği


Tek bir dişin estetiğini etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. En önemlileri; dişin rengi ve şeklidir.

Dişlerinizin rengi ve şekli siz doğmadan önce bellidir. Anne karnında dişleriniz tomurcuk halinde oluşmaya başlamıştır. Genetik dışında annenin geçirdiği bazı hastalıklar veya kullandığı ilaçlar da dişlerin rengini ve şeklini etkileyebilmektedir.

Herkesin isteği, güldüğünde bembeyaz, “inci gibi” dişlere sahip olmaktır. Bunun için gülüşü oluşturan tüm faktörler incelenmelidir. En önemli faktör dişlerin estetiğidir.

Diş Estetiği
Diş Estetiği

Dişlerinizin rengi, çeşitli tonların bulunduğu renk skalaları yardımı ile belirlenir. Genellikle beyaz dişler daha estetik bulunur diş renginin cilt, dudak ve dişeti rengiyle uyumu da önem arz eder. Doğal diş renk tonunun açılması ancak diş beyazlatma işlemi ile gerçekleşebilir. Bazı durumlarda dişlerin üzeri porselen ile kaplanarak renk ve şekli iyileştirilebilir.

Diş Estetiği

Dişlerin şekli; yaşa, cinsiyete ve kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Genel olarak dişlerin genişliği ve yüksekliği arasında %70-80’lik bir oran bulunduğunda dişler daha estetik görünür. Yaşlanma ile beraber dişlerde de madde kaybı göründüğünden dişlerin boyu kısalır ve uçları daha keskin bir hal alır. Daha genç bir gülümseme için kaybedilen minenin tekrar restore edilmesi gerekir.

Diş Estetiği
Diş Estetiği
Dişlerin uç kısımları diş şeklini belirlemede çok önemlidir. Zamanla dişlerde aşınma ile madde kaybı belirginleşir. Dişlerin uç kısımlarında daha keskin köşeler meydana gelir. Keskin köşeler sert ve yaşlı bir görüntü sergilerken, yuvarlak geçişler daha sıcak ve genç bir görünüm oluşturur. Varolan madde kaybını telafi etmek anca estetik restoratif işlemler ile mümkündür. Tek diş estetiğinin yanısıra dişetleri ve bütün bir gülüşün estetiği de bu aşamada değerlendirilmelidir.