Ortodontik Tedavinin Bilinmeyen Faydaları

Ortodontik Tedavinin Bilinmeyen Faydaları Çoğu kişi ortodontik tedavinin sadece dişleri düzeltmekten ibaret estetik bir tedavi olduğunu düşünür. Halbuki ortodontik tedavi güzel bir gülüşün yanında çok bilinmeyen sağlık sorunlarını da düzeltmektedir. Düzgün sıralanmış dişler ve ideal kapanış ilişkisi ile dişeti sağlığı, konuşma, eklem ve baş ağrıları gibi hususlarda iyileşme görülür.

Bozuk Dişler Konuşmayı da Bozabilir

Sıklıkla görülen konuşma bozuklukları olan peltek konuşma, ıslık sesi çıkması,  S ve T harfi ile başlayan kelimelerin tam telaffuz edilememesi gibi sorunlar dişlerin bozukluğu nedeniyle oluşabilir. Hizalı dişler  ve doğru kapanış ilişkisi hem yutkunma hem de konuşmanın doğru şekilde gerçekleşmesini sağlar. Yutkunabilmek ve belirli sessiz harflerin çıkabilmesi için dişlerin dili yukarıda, yani damakta tutabilmesi gerekir. Hasta çenesini kapattığında ön tarafta dişlerde aralık bulunması yutkunma ve konuşmayı zorlaştırır. Bunu engellemek için boşluklar dil tarafından örtülür. Dilin sürekli önde konumlanması da hem görünümü bozar, hem de S ve T harflerinin oluşmasını engeller. Dilin sürekli dişlerin arasına girmesi dişlerin ilişkisini iyice bozar ve durum kısır döngü sarmalına girer. Ortodontik tedavi ile dişler ve kapanış ilişkisi düzeltilir, bu düzeltme sırasında dilin odası daraltılmadan hareket için yeterli yer bırakılır. Sonuç olarak dişlerin yanısıra konuşma da düzelir.

Konuşma Bozuklukları Kimlerde Görülür

Konuşma bozuklukları kalıtsal olabilir. Sorunun genetik kaynaklı oluşu, ailede birden çok kişinin etkilenmesi ile anlaşılır. Genetik dışında çok uzun süreli emzik kullanımı, parmak emme, tırnak yeme ve kalem ısırma gibi alışkanlıklar da konuşma bozukluklarına neden olabilir. Özellikle parmak emme alışkanlığının 3 yaşına kadar terk edilmemesi sonucu bozukluklar kalıcı hale gelebilir. Aşırı ve uzun süren parmak emme sonucu üst çenenin doğal şekli bozulur. Üst dişlerin öne gelmesi, çenenin daralması ve damak kubbesinin derinleşmesi sıklıkla görülür. Parmak emen hastaların emdiği parmak da diğerlerine göre daha ince kalmaktadır.

Ortodontik Problemler Baş, Boyun ve Çene Ekleminde Ağrılara Neden Olabilir

Dişler ve çenede doğru kapanış ilişkisi bulunmaması her zaman konuşmayı etkilemese de sağlığı başka şekilde olumsuz etkileyebilir. Dişler çiğnemeye yardımcı olan karışık bir sistemin elemanlarıdır. Bu sistemde ayrıca fonksiyonun gören çene eklemi ve bu eklemi etkileyen tendonlar, disk ve çiğneme kasları bulunur. Dişler ve çenede görülen bozukluklar bütün sistemi etkileyerek sistemin dengesiz çalışmasına neden olur. Uzun süre dengesiz çalışan kaslar ve eklemlerde stres birikir, sonuç olarak ağrılar başlar. Çene eklemi bozukluğu çok çeşitli sebeplerle oluşabilse de, düzgün dişlere sahip olmak bu sorunları çözmeyi kolaylaştırır, bazen de tamamiyle iyileşmeyi sağlar. Dişlerinizin görüntüsü sizi rahatsız etmese bile bahsedilen telaffuz ve ağrı sorunlarına sahipseniz dişlerinizin ortodontik tedaviye ihtiyacı olabilir. Çocuğunuzun konuşmasında problem olduğunu düşünüyorsanız, ortodonti muayenesi ile çocuğun psikoljik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığını öğrenmek mümkün. İhmal ettikçe boyutu artan ortodontik problemler nedeniyle erişkinlerde de tedavi olma sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Erişkinlere özel tedavinin saklanabildiği estetik ortodontik tedavi seçenekleri günümüzde uygulanabilir. Şeffaf teller ve şeffaf plaklar ile ortodontik tedaviler sonucu günlük iş ve sosyal hayat etkilenmeden dişlerinizin düzelmesi ve bozuk dişlerden kaynaklı sağlık problemlerinin iyileştirilmesi mümkün olmaktadır.
Önceki Yazı