Diş Teli Çeşitleri

Diş Teli Çeşitleri

Dişlerin düzeltilmesine yardımcı olan ortodontik cihazlardır. Diş teli çeşitleri farklı durumlara ve ihtiyaçlara göre çeşitli seçeneklerde bulunmaktadır. Metal tel geleneksel olarak da bilinir. Paslanmaz çelik ve metal braketlerden oluşur. Göze daha fazla çarparlar, ancak daha uygun fiyatlı bir seçenektir.

Estetik kaygıları olan kişiler için porselen tel tercih edilir. Porselen braketler, doğal diş rengiyle uyum sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle daha az fark edilirler. Lingual braketler dil tarafına yerleştirilir, böylece dışarıdan görünmezler. Estetik açıdan fayda sağlar, ancak dilin arkasına yerleştirildiği için uyum sağlaması ve temizliği zor olabilir.

İnvisalign görünmez plaklarla çalışan bir tür şeffaf sistemdir. Plaklar özel olarak tasarlanmıştır ve kullanıcılar tarafından belirli aralıklarla değiştirilir. Estetik açıdan oldukça avantajlıdır ve çıkarılabilir oldukları için temizlik daha kolaydır. Kendi kendine yapışan tellerde braketler özel klipsler kullanılarak sabitlenir. Daha az sürtünme ve daha kolay temizlik sağlayabilirler.

Mini teller daha küçük braketler kullanılarak yapılan bir sistemdir. Daha rahat bir deneyim sunabilirler. Parçacıklı tel porselen braketlerin bir adım ötesidir. Braketler, daha ince tabakalara ayrılmıştır, bu da daha fazla estetik avantaj sağlar. Çıkarılabilir tel özellikle çocuklarda veya hafif düzeltmelerde kullanılır. Bu tür türleri, dişler üzerine takılıp çıkarılabilirler.

Örnekler arasında hawley apareyleri ve aktivatörler bulunur. Hangi tür diş teli çeşitleri sisteminin sizin durumunuza en uygun olduğunu belirlemek gerekir. Bunun için bir ortodontist ile görüşmek önemlidir. Her bireyin yapısı farklıdır ve uygun tedavi seçeneği uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Diş Teli Çeşitleri Hangi Durumlarda Uygulanır?

Diş Teli Çeşitleri

Dişlerin düzeltilmesi ve düzenlenmesi amacıyla kullanılan ortodontik apareylerdir. Farklı diş teli çeşitleri, farklı problemleri çözmek veya düzeltmek için kullanılabilir.

Braketli teller, metal braketlerle birlikte kullanılır ve en yaygın tercih edilen türüdür. Hemen hemen her tür problemi için uygundur. Dişleri düzeltmek, aralıkları kapatmak, çapraşıklıkları gidermek ve çene uyumunu düzeltmek için kullanılır. Porselen veya seramik teller, rengine daha yakın bir renkte olabilir, böylece daha az göze çarpar.

Estetik kaygıları olan yetişkin hastalar için tercih edilebilir. Hızlı ilerletilen teller, braketlerin telin içinde bulunduğu özel bir tasarıma sahiptir. Daha az süreyle ve daha az sık tel değişimiyle daha hızlı sonuçlar elde etmek isteyen kişiler için kullanılabilir. Çıkarılabilir ortodontik apareyler ise dişlerin düzeltilmesi için kullanılır.

Hastaların takıp çıkarabileceği apareylerdir. Özellikle çocuklar ve gençler için büyüme ve gelişimini düzeltmek amacıyla kullanılırlar. Diş teli çeşitleri hangi türünün seçileceği, bireyin yapısı, düzeltme ihtiyacı, yaş, estetik kaygılar ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Ortodontist, hastanın ihtiyaçlarını değerlendiren ve en uygun tedavi planını öneren ve danışılması gereken uzmandır.

Diş Teli Çeşitleri Ne İşe Yarar?

Diş Teli Çeşitleri

Geleneksel metal braketler, güçlü ve etkili bir şekilde dişleri düzeltebilir. Tedavi süreci genellikle daha kısadır. Renk seçenekleri ile kişiselleştirilebilir.

Seramik braketler, daha az göze çarparak estetik açıdan tercih edilir. Diş rengiyle uyumlu seramik malzeme kullanılır. Metal braketlere göre daha az dikkat çekmektedir. Tamamen şeffaf plaklar kullanılır, dışarıdan neredeyse görünmezler. Plaklar çıkarılabilir, yemek yemek ve dişleri fırçalamak daha kolaydır.

Plakların kenarları ve yüzeyleri keskin değildir, ağız içinde rahatsızlık yaratmaz. Estetik açıdan tercih edilir. Kendi aktivasyonlu materyaller, özellikle çocuklarda ve gençlerde kullanılır. Dişlerin doğal hareketleriyle aktive olurlar, düzenlemeler daha yumuşak gerçekleşebilir.

Düzenli muayene gerektirmez, tedavi süreci daha az ziyaret gerektirir. Hibrit braketler ise metal ve seramik braketlerin kombinasyonunu içerir. Hem dayanıklılık hem de estetik avantajları sunar. Hangi diş teli çeşitleri sizin için uygun olduğunu belirlemek için bir ortodontistle görüşmeniz gerekmektedir.

Önceki Yazı
«
Sonraki Yazı
»