Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ortodontik tedavi olan diş teli tedavisinde bozuk, çarpık ve düzensiz dişler tedavi edilmektedir. Diş hekimleri tarafından yaygın olarak yapılan diş teli tedavisi ile hastalar inci gibi sıralı dişlere sahip olabilir. Diş teli tedavisi hemen hemen her yaş grubundan hastaya uygulanabilir. Hastaya birçok avantaj sunan diş teli tedavisi belirli bir süre boyunca dişlere baskı uygulayarak dişlerin düzelmesini sağlar. Diş teli tedavisinde dişe uygulanılacak baskının dişe ve dişi çevreleyen dokulara zarar vermemesi gerekir. Bu nedenle diş teli tedavisi alanında uzman diş hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Diş Teli Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Güzel bir gülümsemeye sahip olmak hem çevremizde tanıdığımız insanlar hem de yeni tanıştığımız insanlar üzerinde olumlu etki bırakmaktadır. Dişlerin güzel görünmesi için önemli olan faktörlerden biri de dişlerin düzgün ve sıralı olmasıdır. Dişlerindeki çarpıklıklardan muzdarip birçok kişi diş teli tedavisi ile ilgili araştırmalar yapıyor. Günümüzde diş hekimleri tarafından sıklıkla gerçekleştirilen diş teli tedavisi 7 yaş ve üzeri çocuklara, yetişkinlere uygulanmaktadır. Çocukların ağız ve diş gelişiminde herhangi bir problem olup olmadığının saptanması için ortodontik tedaviden geçmeleri oldukça önemlidir. Çocuğa yapılan tedavi, çekilen röntgenler ile dişlerin gelişimi izlenebilmektedir.Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş teli tedavi süresi kişinin dişlerindeki bozukluklara bağlı olarak farklılık gösterebilir. Tedavi süreci uzun süren, sabır isteyen ve dikkat edilmesi gereken adımları kapsamaktadır. Diş teli tedavisinde diş hekimi hastaya tedavi sürecini detaylı bir şekilde anlatmalı ve hasta diş hekiminin belirtmiş olduğu kurallara uymalıdır. Bu sayede tedavide başarı sağlanabilir. Aksi durumlarda tedavi süresi uzayabilir. Diş teli tedavi süresi hastanın ortodontik problemine bağlı olarak farklılık gösterse de genel itibarıyla 8 ay ile 30 ay arasında farklılık gösteren bir periyodda sürmektedir.Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi
Yetişkin hastaların birçoğu tel tedavisi için geç kaldığını düşünmektedir. Yetişkin grubundaki her yaştan hastaya tel tedavisi uygulanabilir. Erişkin hastalarda diş çekimine bağlı diğer dişlerin yer değiştirmeleri ya da eskiden süregelen düzensizliklerin görülmesi mümkündür. Günümüzde özellikle yetişkinlerde diş teli kullanımında da artış yaşanmaktadır.Diş Teli Tedavisi Yüz Şeklini Değiştirir Mi?
Hastanın çarpık dişlerinin düzeltilmesi için diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen tel tedavisi büyük oranda yüz şeklini değiştirmemektedir. Diş teli tedavisi dişlere estetik bir görünüm kazandırır. Yüz şeklinin değişmesi, ortodontik tedavi kapsamında çene genişletilmesi ya da diğer estetik uygulamalar ile yapılabilir.Tel Tedavisinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Hem psikolojik hem de genel sağlığımız açısından birçok avantaj sunan diş teli tedavisi, sağlıklı diş etlerine ulaşmamıza olanak sağlar. Çarpık dişlerde hastanın diş etleri olması gereken yerlerde olmadığı için diş eti yapısına zarar verebilir. Tel tedavisi ile dişlerin düzelmesi sonucunda diş etleri daha sağlıklı bir görünüme kavuşur. Kişinin özgüveninin artmasına olanak sağlayan tedavi, hastanın diş yapısındaki bozukluklardan kaynaklanan konuşmasını da düzeltir. Tel tedavisinin sunmuş olduğu diğer avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir;- Tel tedavisi, dişlerin kırılmasını önler,
- Diş eksilmesine engel olur,
- Dişlerde çürük olma ihtimalini azaltır,
- Diş taşının oluşmasını engeller,
- Çene ameliyatı olmayı gerektiren sorunların önüne geçer.