Gelişen teknolojilere paralel olarak ortodontik tedavilerde birtakım yenilikler yaşanıyor. Yaşanan gelişmeler ışığında aralıklı ve çapraşık dişlerin düzeltilmesinde klasik metal veya porselen teller yerini yavaş yavaş şeffaf tellere bırakmaya başladı. Telsiz ortodonti tedavisi ya da diğer adıyla şeffaf plak tedavisi dişlerin düzeltilmesi için uygulanan yenilikçi yöntemlerdendir. Günümüzde klasik diş tellerinin yerini alan şeffaf plaklar sağlamış olduğu avantajlar nedeniyle hem hastalar hem de diş hekimleri tarafından tercih edilmektedir. Ortodontik bozukluklar için uygulanan şeffaf plak tedavisi, dişlerdeki çarpıklıklarının giderilmesinde, aralıklı dişlerde çene genişletilmesi gibi birçok bozukluğunun tedavisinde kullanılmaktadır.
Şeffaf Plak Tedavisi Avantajları Nelerdir?
Ortodontik tedavide klasik, metal ya da porselen tellere ihtiyaç duymadan 3 boyutlu yazıcılarla hastaya özel olarak hazırlanan şeffaf plakların kullanılması şeffaf plak tedavisi olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde diş hekimleri tarafından yaygın olarak gerçekleştirilen şeffaf plak tedavisi estetik bir görünüm sunmaktadır. Ayrıca hasta, çıkartılabilir şeffaf plaklar sayesinde gün içinde istenilen zamanda tedaviye ara verebilmektedir. Tel tedavisinin bazı durumlarda oluşturduğu yara ve batma hissi şeffaf plakların pürüzsüz yüzeyleri sayesinde oluşmamaktadır. Ağız hijyeninin kolaylıkla yapıldığı şeffaf plak tedavisinde plakların temizlenmesi de kolaylıkla gerçekleştirilmektedir. Bazı durumlarda şeffaf plak tedavisinin diğer tedavilere göre daha hızlı sonuç vermesi de tedavinin tercih edilme nedenini artırmaktadır.
Şeffaf Plaklar Nasıl Uygulanır?
Dişlerindeki şekil bozukluklarından rahatsız olan birçok hasta şeffaf plak ile ortodonti tedavisinin nasıl yapıldığını merak ediyor. Şeffaf plak tedavisinde öncelikli olarak diş hekimi tarafından hastadan ölçü alınır. Hastaya ağız röntgeni çekilerek dişler fotoğraflanır. Alınan ölçüler 3 boyutlu bir tarayıcı tarafından taranır. Kişiye özel olarak hazırlanan şeffaf plaklar, diş hekimi ve hastanın onayı sonrasında tamamlanır ve hasta şeffaf plakları kullanmaya başlar. Şeffaf plak tedavi süresi bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel itibarıyla ortodontik tedaviler 1 – 1,5 yıl içerisinde tamamlanmaktadır. Bu süre hastanın dişlerindeki bozukluğun durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Şeffaf Plak Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Diş hekimleri tarafından uygulanan şeffaf plak tedavisi erişkin hastalara, gençlere ve çocuklara uygulanabilir. Ancak tedavinin gerçekleştirilebilmesi için diş hekiminin öncelikli olarak hastayı muayene etmesi gerekir. Hekimin muayenesi ardından tedavinin uygulanıp uyulanmayacağı netleşir. Şeffaf plak tedavisi, dişsel problemlerin çözümü için gerçekleştirilir. Daha ağır iskeletsel problemi olan kişilerde klasik yöntemler uygulanabilir.
Şeffaf Plaklar Günde Kaç Saat Takılmalı?
Ağızda rahatsızlığa neden olmayan en kolay tedavi yöntemlerinden olan şeffaf plaklar gün içerisinde 20 – 22 saat takılmalıdır. Plakların sağlamış olduğu avantajlar arasında yer alan takılıp çıkarılabilme özelliği yemek yerken, diş fırçalarken kullanılmalıdır. Bu ve bunun dışındaki durumlarda plakların sürekli olarak takılıp çıkarılması tedavi sürecini olumsuz olarak etkileyecektir. Şeffaf plak tedavisinde etkili sonuç alabilmek için hasta, diş hekiminin önerdiği saat dilimi süresince plağı kullanmaya devam etmelidir.
Şeffaf Plaklar Fark Edilir Mi?
Şeffaf plak tedavisi gerçekleştiren ya da tedaviyi gerçekleştirmek isteyen hastalar şeffaf plakların insanlar tarafından fark edilip edilmediğini merak ediyor. Şeffaf plaklar kullanılan malzeme ve görünüm nedeniyle insanlar tarafından oldukça zor fark edilir. Şeffaf plak tedavisi olan birçok hasta plakların insanlar tarafından fark edilmediğini belirtmektedir.
Şeffaf Plaklar Ağrı Yapar Mı?
Genel olarak ortodontik tedavilerin birçoğu başlangıç aşamasında belirli bir miktar ağrı göstermektedir. Şeffaf plaklarda ise bu ağrı eşiği minimum düzeyde olmaktadır. Plakların ilk takıldığı anda dişlere uygulanan baskı ağrı oluşuma sebebiyet verebilir. Ancak plakların vermiş olduğu baskıya alışılması sonrasında ağrı ve acı hissi azalmaya başlayacaktır.
Şeffaf Plakların Temizliği Nasıl Yapılır?
Hastalar, şeffaf plak uygulaması sonrasında plakların nasıl temizlenmesi gerektiğini diş hekimine danışmalıdır. Diş hekiminin belirtmiş olduğu hususlara dikkat ederek şeffaf plakların temizliği yapılmalıdır. Plakların tedavi süreci boyunca uzun ömürlü olarak kullanılabilmesi için temizlik ve saklama kuralları ihlal edilmemelidir. Şeffaf plaklar, yemeklerden önce sudan geçirilerek yıkanmalı ve haftalık değiştirilen plaklar kendi kutusu içerisinde saklanmalıdır.
Tel Tedavisi Sonrasında Şeffaf Plak Kullanımı
Diş teli tedavisi gören hasta diş hekiminin onayı ile diş teli tedavisi ardından şeffaf plak tedavisini de kullanabilir. Diş teli tedavisi sonrası hem estetiği artırmak hem de tedavi sonucunun başarısını korumak için diş hekiminin gerekli görmesi durumunda şeffaf plak kullanılabilir.