Gülümsediğinizde çok fazla diş etiniz görünüyorsa buna diş eti gülümsemesi veya gummy smile ismi verilir. Bu yazıda, neden bazı kişiler güldüğünde çok fazla diş eti gözükür ve gummy smile’ın ortodontik tedavisi nasıldır konularını inceleyeceğiz.
Diş Eti Gülümsemesine Neden Olan 3 Sebep
Aşırı diş eti görüntüsünün altında yatan farklı sebepler bulunabilmektedir. Etken faktörün saptanması tedavinin başarısı için çok önemlidir. Diş eti görünümü etkileyen faktörler; dudaklar, çene kemiği, diş ile diş eti yapısındaki farklılıklardır.
Üst Dudak Çok Kısa Olabilir
Üst dudağın kısa olması veya çok aktif olması nedeniyle üst dişler ve diş etlerinin fazla görünmesi mümkün olmaktadır. Üst dudağın kısa olduğu durumlarda istirahat halinde bile dişler normalden fazla görünmektedir. İstirahat halinde dudağınızın konumu normal fakat gülümseme esnasında dudak çok fazla yukarı çıkıyorsa hiperaktif veya hipertonik bir dudağınızın olduğu söylenebilir. Bu durumda genellikle dudak kaslarına botoks uygulaması önerilir. Botoks etkisi 6 ay süren geçici bir uygulamadır. Avantaj olarak botoks sonrası görüntü beğenilmezse etkisinin zamanla geriye dönmesidir.
Dezavantaj olarak 6 ayda bir yenilenmesi gerekir fakat etkili bir çözümdür. Botoks uygulaması ile diş eti görünümünde 4-6 mm kadar azalma sağlanabilmektedir. İstirahat halinde de dudağın kısa olduğu durumlarda da botoks fayda gösterir. Bunun nedeni dudak kaslarının istirahatte bile belli bir tonusunun yani kasılmasının olmasıdır. Fakat çok kısa dudak yapısı olan ve botoksa cevap vermeyen durumlarda cerrahi işlemlerle dudak boyunun uzatılması da düşünülebilir.
Üst Çene Kemiği Çok Uzun Olabilir
Dudak uzunluğunuz, dudak kaslarının aktivitesi ve diş etlerinizin boyu normalse ve buna rağmen diş eti gülümsemeniz varsa sorun üst çenenizin konumunda ve uzunluğunda olabilir. Üst çene kemiği veya dişler normalden sarkık olabilir ve sonuç olarak diş eti gülümsemesi bulunur. Bu durumda ortodontik tedavi ile dişler bir miktar çene kemiğinin içerisine doğru gömülebilir ve diş/diş eti görünümü azaltılabilir. Fakat üst çene kemiğinin aşırı uzun olduğu durumlarda (3 mm’den fazla) tüm çenenin hareket ettirilmesi gerekmektedir. Büyüme gelişim dönemi devam eden çocuklarda çeşitli ortopedik tedaviler, erişkinlerde ise çene cerrahisi yani ortognatik cerrahi tedavi bu amaçla kullanılmaktadır.
Diş Etleri Çok Uzun Olabilir
Son olarak dudak ve çene yapınız normal olsa da diş boyunuz kısa, diş etleriniz uzun olabilir. Diş etlerinin uzun olup olmadığını diş hekimi muayenesi sonrası anlaşılmaktadır. Bu durumda gingivektomi ismi verilen fazla diş etinin alınması gerekmektedir. Fazla diş etlerinin alınması sonucu diş boyunuz uzayacak ve diş eti görünümü azalacaktır. Diş boyu uzaması sayesinde, dişlerin eni ve boyu arasında ideal kabul edilen altın oranın elde edilmesi mümkün olmaktadır. Diş ve diş eti estetiğinin sağlanması için fazla diş eti dokusunun alınması ve şekillendirilmesi çok önemli bir basamaktır ve çoğu gülüş tasarımının temelini oluşturur.
Başarılı Tedavi İçin Doğru Teşhis
Diş eti gülümsemesinin çok farklı sebepleri olabildiği için, doğru tedavi için altta yatan sebebin tam olarak saptanması şarttır. Özellikle şiddetli diş eti gülümsemesi bulunan bireylerde birden fazla faktörün bulunduğu görülebilmektedir. Doğru teşhis ve tedavi ancak bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Tedavide amaç fazla olan diş eti görünümünün azaltılmasıdır. Tamamiyle diş eti görünümünün kaldırılması, gülümsemeyi daha yaşlı hale getireceğinden her zaman tercih edilmez. Gülümsemede 2 mm diş eti bandı görülmesi genellikle tercih edilir ve genç bir gülümseme için gerekliliktir. Altta yatan sebepler, hastanın beklentisi ve biyolojik sınırlar dahilinde en doğru tedaviye hasta hekim iletişimi doğrultusunda karar verilmektedir.