Tel Tedavisinde Diş Fırçalama Önerileri

Tel Tedavisinde Diş Fırçalama Ortodontik tedavide etkili diş fırçalamak, tedavi esnasında ve sonrasında diş ve dişeti sağlığı için oldukça önemlidir. Tel tedavisinde kullanılan braketler ve tellerin varlığında dişleri fırçalamak normalden daha fazla emek gerektirir. Eğer yeterli ağız hijyeni sağlanmazsa; tel tedavisinden sonra dişetlerinde şişme kanama ve dişlerde beyaz noktalar ile çürüklerin görülmesi mümkündür. Bu üzücü durum tam olarak “kaş yaparken göz çıkarmak” olarak ifade edilebilir. Tel tedavisi daha iyi ağız hijyeni sağlayabilmek ve tedavisinde sonra mükemmel bir ağıza ulaşmak için birkaç pratik öneriyi derledik.

Yumuşak Diş Fırçası Kullanımı

Ortodontik tedavilerde her zaman yumuşak diş fırçası kullanılmalıdır. Temizlemesi en zor bölgeler genellikle braketlerin etrafı ve dişeti sınırıdır. Bu bölgelerin temizliği sırasında fırçanın kıllarının dişetine temas etmemesi imkansızdır. Orta veya sert fırçalar dişetlerine zarar verebilir. Çoğu zaman da dişetlerine gelen baskı nedeniyle fırçalayan kişinin canı acır ve en önemli bölgeleri acıdan kaçınmak için temizlemez. Ayrıca yumuşak kıllı fırçalar daha fazla bastırılabilir olduğundan fırçalama esnasında kıllar tellerin altına daha ulaşıp daha etkin bir temizlik sağlayacaktır. Yumuşak fırçalarla bastırarak doğru teknikle fırçalama sonucu dişlerde dişetlerinde ve tellerde zarar oluşmayacak ve ideal temizlik sağlanması mümkün olacaktır. Bazı hastalar yumuşak fırçalarla dişlerin tam temizlenmediğini lekelerin kaldığını belirtmektedir. Lekeler özellikle birkaç gün fırçalamanın aksadığı durumlarda, sigara çay ve kahve tüketiminin de katkısıyla oluşan inatçı diştaşı benzeri oluşumlardır. Lekelerin çıkarılması için sert fırça kullanılması önerilmemekle beraber lekelerin diş hekimi tarafından çıkarması daha doğru olmaktadır.

Fırçalama Hareketi ve Arayüz Fırçası

Fırçalama esnasında ileri geri veya aşağı yukarı hareketlerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. En etkili temizlik yuvarlak hareketler ile sağlanır. Yumuşak bir diş fırçası ve doğru teknik kullanılsa dahi dişlerin arayüzeylerinin tam temizlenmesi her zaman mümkün olmaz. Bu nedenle tel tedavisi esnasında arayüz fırçasının kullanılmasını önerilir. Arayüz fırçaları kısa saplı veya uzun saplı olarak ve fırçanın genişliği ve şeklinde göre farklı çeşitlerde bulunur. Uzun saplı fırçalar arka bölgelerde kullanım kolaylığı sağlar fakat kişinin tercihine göre ikisi de kullanılabilir. Fırça genişliğinde ise arayüze girebilecek ve dolduracak en geniş fırçanın tercih edilmesi etkili temizlik için önemlidir. Her dişin arası farklı büyüklükte olacağı için birkaç farklı boy fırça veya konik formlu fırçaların tercih edilmesi önerilir. Genellikle 0,6-0,7 mm genişlik yeterli olmaktadır. Normal diş fırçası ile ovalama hareketleri, arayüz fırçası ile dikey hareketler ile arayüzler temizlenmeli ve fırçalama sonrası dişler detaylıca incelenmelidir.

Macun, Gargara ve Ağız Duşu

Diş macunları temizliğin kolay sağlanması için kayganlaştırıcı görevi görür. Macunun içindeki kimyasallar bakteriler ile savaşır ve birtakım ilave özellikler de barındırabilir. Beyazlatıcı, hassasiyet giderici veya dişeti hastalıkları için özelleşen macunlar olduğu gibi genel bakıma yönelik macunlar da bulunmaktadır. Hekiminiz özellikle bir macun önermediyse hoşunuza giden bir macunu kullanmanız yeterli olacaktır. Gargara ve ağız duşu kullanımı hastaların çok hoşuna giden ve temizlik hissi veren uygulamalar olsa da mekanik temizliğin yani diş fırçalamanın yerini tutması mümkün değildir. Dişler üzerinde oluşan plaklar oldukça yapışkandır ve dişten ayrılması için gargara veya ağız duşu çoğu zaman yetersiz kalacaktır. Bu uygulamalar özellikle dişeti sorunları olan kişilerde fırçalama sonrası ağız hijyenine katkı sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.